Children of Bodom on kieltämättä yksi Suomen tunnetuimmista ja menestyneimmistä metallibändeistä. Nopea ja tarkka soittaminen on nostanut sen jäsenet maailmantilastoihin ja lukijaäänestysten kärkeen. Entistä jäsentä Roope Latvalaa tituleerataan toisinaan nykyisen metallimusiikin kitaristien suunnannäyttäjäksi. Vuosiin mahtuu jäsenten vaihtumisia ja ahkeraa työtä. Bändi on aktiivinen yhä, uutta musiikkia on tulossa ja keikkakalenteri toimii.

Children of Bodomin tyyli

Children of Bodom on tehnyt musiikkia jo yli 20 vuotta. Tuohon aikaan mahtuu monenlaisia vaiheita ja kokeiluja, mistä syystä Children of Bodomia ei ole helppo luokitella tiettyyn metalligenreen. Heidän soittamansa musiikin luokittelu herättää aika ajoin keskustelua. Levyjen tyylikin vaihtelee, joten Children of Bodomia on kuvattu mm. melodiseksi death metalliksi, trash metalliksi, black metalliksi ja speed metalliksi. Selkeän genren edustaja se ei siis ole. Monipuolisuus houkuttelee myös erilaisia faneja, jotka voivat toisinaan nostaa kärhämää kinastellessaan parhaasta levystä tai kappaleesta. Itse bändi on sanonut soittavansa extreme metallia. Alexi Laiho kommentoi tyylilajikeskustelua aikanaan toteamalla, että he soittavat “vain” metallia. Luokittelulla tuskin on faneillekaan niin väliä.

Esiintyminen

Bändin kansitaide liikkuu usein death metal tyyliin viikatemiehen ympärillä. Pitkään mustaan kaapuun ja pitkällä viikatteella varustettu hahmo on bändin yksi tunnuskuva, jota näkyy myös keikkamainoksissa.

Children of Bodom keikkailee ahkerasti niin Suomessa kuin ulkomailla. Se on esiintynyt useamman kerran esimerkiksi Provinssirockissa Seinäjoella. Tämän hetkinen keikkakalenteri kertoo ensi vuonna 2019 useammasta esiintymisestä Euroopassa. Bändi esiintyy mm. Belgiassa, Ukrainassa, Isossa-Britanniassa, Espanjassa sekä useamman kerran Venäjällä. Juuri loka-marraskuussa Children of Bodom nähtiin viikonloppuisin jälleen ympäri Suomen “No place like home” kiertueella.

Ketä bändiin kuuluu?

Bändin pitkän historian vaiheissa, jäsenetkin ovat hieman vaihdelleet. Alkuperäisiä jäseniä vuodelta 1993 asti ovat Alexi Laiho ja Jaska Raatikainen. Henkka tuli mukaan jo 1996 ja Janne vuonna 1997. Daniel Freyberg tuli Roope Latvalan tilalle tammikuussa 2016.

Nykyiset jäsenet

  • Alexi Laiho (oik. Markku Laiho) – kitara ja laulu
  • Jaska Raatikainen – rummut
  • Henkka Blacksmith (oik. Henri Seppälä) – basso
  • Janne “Warman” Wirman – kosketinsoittimet
  • Daniel Freyberg – kitara

Entiset jäsenet

  • Roope Latvala – kitara (2003 – 2015)
  • Alexander Kuoppala – kitara (1995 – 2003)
  • Jani Pirisjoki – kosketinsoittimet (1995 – 1997)
  • Samuli Miettinen – basso (1993 – 1995)

Musiikkituotanto ja maine

Children of Bodom on julkaissut yhdeksän levyä, kaksi livetaltiointia, kaksi EP:tä, yhden DVD:n sekä kaksi kokoelmalevyä. Uusi kymmenes albumi Hexed julkaistaan 9. päivä maaliskuuta 2019. P

Hexedin promovideossa päästään seuraamaan Laihon kitaransoittoa lähietäisyydeltä ja onhan soittotaito ja sorminäppäryys vieläkin huipputasoa. Lukuisten omien kappaleidensa ja levytystensä lisäksi he ovat tehneet myös lukuisia covereita tunnetuista hiteistä mm. Britney Spearsiltä ja Scorpionsilta.

Kansainvälisesti Children of Bodom on yksi parhaiten menestyneistä suomalaisista bändeistä. Erityisen suosittu se on Japanissa, mutta mainetta on niitetty myös Saksassa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Kosketinsoittaja Janne Wirman valittiin maailman parhaaksi soittajaksi japanilaisen Burrn-lehden lukijaäänestyksessä.

Alexi Laiho on jo useana vuotena äänestetty maailman parhaimpien kitaristien joukkoon niin virallisissa kuin epävirallisissa listauksissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2009 arvostettu Guitar World -lehti nosti Laihon maailman parhaaksi metallikitaristiksi jopa ohi Metallican soolokitaristi Kirk Lee Hammettin. Laiho onkin ainoa suomalainen, josta on tehty artikkeli Guitar World -lehteen. Myös brittiläisen Total Guitar -lehden lukijaäänestys valitsi Alexi Laihon maailman parhaaksi metallikitaristiksi vuonna 2011.

Tulevaa

Hexed levy julkaistaan maaliskuussa 2019 ja bändi kiertää ainakin Itä-Eurooppaa ahkerasti. Tämän lisäksi Johnny Kniga -kustantamo kertoo julkaisevansa Alexi Laihosta kirjan keväällä, huhtikuussa 2019. Petri Silas on kirjoittanut kirjan ja se tulee kertomaan Laihon elämästä. Kirjan nimi on Alexi Laiho – Kitara, kaaos & kontrolli. Johnny Kniga kevät 2019 katalogi kuvaa kirjaa seuraavasti:

Pakko hankinta siis jokaiselle fanille. Tätä kirjaa moni varmasti odottaa todella innoissaan. Menestykseen kuuluu aina tarina ja ahkerasti Yhdysvalloissa keikkailu ja yli 2 miljoonan myynti on menestys.