Yleistä Helsingin juhlaviikoista

Helsingin juhlaviikot on vuosittain järjestettävä Suomen suurin monitaidefestivaali. Nimensä mukaisesti festivaali toteutetaan Helsingissä aina elo-syyskuun vaihteessa ja juhlaviikoilla järjestetään lukuisia musiikkiesityksiä, tanssi- ja teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä, elokuvia sekä festivaalin huipentuma Taiteiden yö. Helsingin juhlaviikot järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968 jatkamaan Sibelius-viikkojen kulttuuritarjontaa. Sibelius-viikkoja oli järjestetty vuosittain aina vuodesta 1951 vuoteen 1965 saakka, kunnes Helsingin kaupunki päätti laajentaa perinnettä juhlaviikkojen muodossa niin kotimaisen kuin kansainvälisenkin kulttuuri- ja taidetoiminnan kehittämiseksi.

Juhlaviikkojen päämääränä on tarjota monipuolista toimintaa taiteen kotimaisille sekä ulkomaisille ystäville. Helsingin juhlaviikot ovat myös erinomainen mahdollisuus paikallisille taiteilijoille päästä esittelemään töitään sekä jakamaan yhteisen intohimonsa festivaalikävijöiden kanssa. Helsingin juhlaviikot kuuluu osaksi Finlandia Festivalsin tarjontaa. Vuodesta 1968 lähtien toiminut Finland Festivals ry järjestää ja valvoo eri taiteenalojen kuten teatterin, musiikin ja tanssin kulttuuritapahtumia ympäri Suomea. Järjestö vastaa myös näiden taidetapahtumien markkinoinnista ja tiedotuksesta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Finland Festivalsin järjestämiä tapahtumia on tällä hetkellä yli 80 ja edustettuina ovat monitaidefestivaalien lisäksi niin oopperajuhlia, urkuviikkoja, tangomarkkinoita kuin nykytanssin festivaaleja. Helsingin juhlaviikkojen lisäksi muita ympäri Suomen järjestettäviä monitaidefestivaaleja ovat muun muassa Oulun juhlaviikot, Kotkan Meripäivät, Ikaalisten Sata-Häme Soi, Jyväskylän Kesä ja Oriveden Suvi.

Helsingin juhlaviikkojen taustaorganisaatio

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin monitaidefestivaali ja juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsinki-viikon säätiö. Helsinki-viikon säätiön toimintaa johtaa seitsenhenkinen hallitus, jonka Helsingin kaupunginhallitus valitsee aina kaksivuotiseksi kaudeksi kerrallaan. Säätiössä toimii Helsingin juhlaviikkojen lisäksi myös Musica nova Helsinki. Helsingin juhlaviikot on myös yksi viidestä Musica nova Helsingin pääjärjestäjistä ja vastaa kyseisen tapahtuman koordinoinnista. Muut Musica nova Helsingin pääjärjestävät ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Yleisradio sekä Suomen Kansallisooppera. Musica nova Helsinki on Suomen suurin nykymusiikin festivaali, joka järjestetään nimensä mukaisesti Helsingissä joka toinen vuosi. Helsinki-viikon säätiön puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Juhana Vartiainen. Tapahtuma tunnettiin aiemmin nimellä Helsinki Biennale. Seuraava Musica nova Helsinki -tapahtuma järjestetään 1.–10.2.2019 ja musiikkifestivaalin ohjelma julkaistiin yleisölle viime marraskuussa. Vuonna 2017 festivaali kokosi paikan päälle yhteensä 7500 kävijää sekä radiossa ja netissä lähetetyn live-esityksen välityksellä festivaaleja seurasi lähes puoli miljoonaa katsojaa ja kuulijaa.

Vuoden vaihteessa 1.1.2019 Helsinki-viikon säätiöstä tullaan muodostamaan Helsingin Tapahtumasäätiö. Helsingin juhlaviikkojen lisäksi Tapahtumasäätiö tulee myös järjestämään muita Helsingin kaupungin varsin merkittäviä tapahtumia kuten valofestivaali Lux Helsinkiä, vuosittaista Helsinki-päivää, Tuomaan markkinoita sekä Helsingin kaupungin uudenvuoden juhlaa. Säätiön ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi valittiin hiljattain Stuba Nikula. Nikulalla on jo varsin laaja kokemus taidealalta, sillä ennen Tapahtumasäätiön toimitusjohtajaksi nimeämistä hän työskenteli Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikön tehtävissä ja vastasi muun muassa Helsingin taiteen ja kulttuurin avustustoiminnasta sekä useiden kulttuurikeskusten kehitystyöstä. Lisäksi Nikulalla on laaja kokemus Suvilahden ja Kaapelitehtaan kulttuurikeskusten toimitusjohtajan rooleista sekä Pohjoismaiden suurimman metallimusiikin festivaalin Tuskan järjestämisestä vastaavan Finnish Metal Events Oy:n johtamisesta.

Helsingin juhlaviikot 2018

Vuoden 2018 Helsingin juhlaviikot järjestettiin 17.8-2.9.2018. Tapahtuma keräsi tuolloin 236 000 kävijää. Ohjelmistossa oli mukana muun muassa tanssi-, teatteri- ja sirkusesityksiä, klassista musiikkia, kuvataidetta ja elokuvia, Huvila-teltta sekä lukuisia muita taideaktiviteetteja ympäri kaupunkia. Juhlaviikkojen odotetuimpia tapahtumia olivat Taiteiden Yön Human Net -spektaakkeli, afrikkalaisen Fatoumata Diawaran ja kanadalaisen folk- ja blueslaulaja Melissa Laveauxin konsertit, Esa-Pekka Salosen 60-vuotiskonsertti yhdessä Suomen kansallisoopperan orkesterin ja Suomen kansallisoopperan kuoron kanssa sekä tietysti myös paljon nuorisoa paikalle vetänyt Kaivarin konsertti, jossa esiintyivät muun muassa Maija Vilkkumaa, Von Hertzen Brothers, Isac Elliot ja Paperi T.

Helsingin juhlaviikot juhli tuolloin 50-vuotista taivaltaan ja siksi 18 päivän aikana Helsingissä asuvat ja vierailevat kävijät saivat kokea yhteensä yli 50 upeaa tapahtumaa, jotka levittyivät ympäri kaupunkia. 2018 vuoden juhlaviikot tarjosivat siis kokonaisuudessaan kävijöilleen yli 400 eri esitystä Taiteiden yön ohjelmisto mukaan luettuna. Juhlaviikkojen näyttelyihin oli myös mahdollista tutustua vielä varsinaisen festivaalin jälkeenkin. Esimerkiksi monet valokuvanäyttelyt olivat avoinna kävijöille aina marraskuun loppuun saakka ja Leena Krohnin romaanin perustuvaa Tainaronia esitettiin Kansallisteatterissa aina joulukuun 3.päivään asti. Seuraavat Helsingin juhlaviikot järjestetään 16.8.–1.9.2019. Taiteiden yötä juhlitaan tuolloin 22.elokuuta. Juhlaviikkojen ohjelma tullaan julkistamaan kokonaisuudessaan vasta huhtikuussa 2019 ja lipunmyynti festivaaleille aloitetaan tuolloin.